.

Program Hakkında

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı, Burdur’da akademik düzeyde eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmekte olan MAKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’na bağlı Turizm İşletmeciliği alanında eğitim veren bir tezli yüksek lisans programıdır. Program, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) “Lisansüstü Program Açılması” konulu 01.06.2018 tarih ve 42881 sayılı yazısı ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi içerisinde bulunan Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’na bağlı olarak kurulmuştur. Program, yüksek lisans derecesine sahip olacak adayları, turizm endüstrisi için yönetsel pozisyonlara hazırlamak amacıyla eğitim vermekte, ayrıca bu disiplinde akademik kariyer yapmayı hedefleyen adaylara da gerekli nitelikleri kazandırmayı hedeflemektedir.

MAKÜ Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı, 2018 yılının Haziran ayında açılmasının ardından, ilk lisansüstü öğrencilerini 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde almıştır. Bu dönemdeki öğrenci alımlarında alan içi (Turizm Fakültesi veya Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu lisans mezunu olmak şartını sağlayan) 15, alan dışı (üniversitelerin İİBF veya buna denkliği olan lisans programlarından mezun olmak şartını sağlayan) 3 olmak üzere toplamda 18 kişilik kontenjan açılmıştır. Böylece, Programa kabul edilen öğrencilerle birlikte yüksek lisans düzeyinde ilk eğitim öğretim faaliyetine başlanmıştır. Aynı öğretim yılının bahar döneminde öğrenci alımı yapılmamıştır. 2019-2020 eğitim öğretim yılının güz döneminde yine alan içi 15, alan dışı 3 olmak üzere toplamda 18 kişilik kontenjan ile ikinci öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir. Aynı eğitim öğretim yılının bahar döneminde ise bu defa alan içi 5, alan dışı 2 olmak üzere toplam 7 kişilik kontenjan ile alım yapılmıştır. Programa başvuru yapan adayların, başvuru esnasında ALES sınavından aldıkları Eşit Ağırlık puanları dikkate alınmaktadır. Programın ilk Anabilim Dalı Başkanı, o dönemin MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdür Vekilliğini yapan Dr. Öğr. Üyesi Emre ERBAŞ olmuştur. Günümüzde ise Anabilim Dalı Başkanlığını, Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Nilüfer KARATAŞ ARACI yürütmektedir.

MAKÜ Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programına kayıt yaptıran ilk lisansüstü öğrenciler günümüzde tez aşamasındadırlar. Bu yüzden Program henüz mezun vermemiştir. Programda, alanında uzmanlaşmış 1 adet doçent ile 8 adet doktor öğretim üyesi ders vermekte ve yüksek lisans tezi yazdırmaktadır. Program kapsamındaki eğitim öğretim faaliyetleri, MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunda yürütülmektedir. Programda okutulan dersleri ise “Turizmde Bilimsel Araştırma Yöntemleri”, “Turizm Araştırmalarında Bilgisayarlı İstatistik Uygulamaları” ve “Seminer” olmak üzere 3 adet zorunlu ders ile 24 adet seçimlik ders oluşturmaktadır.  Mezuniyet şartını sağlaması için öğrencinin, bir dönemde en az 30 AKTS’yi dolduracak şekilde, iki dönemde toplam 60 AKTS’lik en az 7 tane ders ile bir tane seminer dersi alması ve ders dönemini başarıyla bitirdikten sonra yüksek lisans tezi yazması gerekmektedir. Alan dışından gelen öğrenciler için ise Programda iki yarıyıl Bilimsel Hazırlık uygulanmaktadır. Bilimsel Hazırlık döneminde okutulan dersleri ise “Genel Turizm Bilgisi”, “Gastronomi Bilimine Giriş”, “Turizm Sosyolojisi”, “Turizm Politikası ve Planlaması”, “Turizm Ekonomi”, “Küresel Turizm Hareketi”, “Güncel Turizm Sorunları” ve “Otel İşletmeciliği” dersleri oluşturmaktadır.

Mezuniyet şartlarını yerine getirip MAKÜ Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrenciler, “bilim uzmanı” unvanını kazanacaklardır. Programdan bilim uzmanı olarak mezun olan öğrencilerin ise turizm sektörüyle alakalı lisansüstü düzeyde edindiği bilgilerden yola çıkarak öngörülerde bulunabilme becerilerinin gelişmesi beklenmektedir. Ayrıca öğrenci, alanındaki bilimsel çalışmaları yakından takip edebilecek, turizm politikalarını değerlendirebilecek, alanıyla alakalı bir araştırma planlayarak yürütebilecek ve raporlaştırabilecektir. Diğer yandan, öğrenci, yürüttüğü araştırmaları ile ilgili verilere en verimli ve kolay yollardan ulaşabilmeyi ve veriyi etik kurallara uygun şekilde, doğru ve sağlıklı bir biçimde analiz edip bulguları yorumlayabilmeyi öğrenecektir. Bunları öğrendikten sonra, alanında bilimsel araştırmalar yapıp yayınlayabilecek ve ilgili projelerde yer alabilecektir. Mezun olduktan sonra, turizm alanında eğitim öğretim veren devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerin açacakları “araştırma görevlisi” ve “öğretim görevlisi” kadrolarında istihdam edilebileceklerdir.

Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Programı